MATYÓFÖLDI FOLKLÓRFESZTIVÁL

2020-ban augusztus 7-9. között került volna megrendezésre a mezőkövesdiek és az idelátogatók egyik legkedveltebb kulturális eseménye. A Matyóföldi Folklórfesztivál három napon át látványos néptáncműsorok, koncertek, táncházak, kézműves bemutatók és finom falatok kínálatával szokta várni az érdeklődőket, de az idei rendezvény a koronavírus miatti korlátozások miatt sajnos elmarad.

TÁNCOSAINK országszerte

A Matyó Néptáncegyüttes tagjai Orosz László és Velner Anna vezetésével lázasan készülnek a 2020. év kihívásaira. Ott lesznek a Mohácsi Busójárás, az Utazás Kiállítás, a Matyó Húsvét, a Zalai Kamaratánc Fesztivál, a Summerfest Szigetszentmiklós, a Matyóföldi Folklórfesztivál és még számos más rendezvény műsorában.

HUNGARIKUM

A Matyó népművészet az UNESCO Reprezentatív Listája mellett 2013-tól már a Hungarikumok Gyűjteményében is szerepel. Büszkék vagyunk őseinkre és a kultúrát tovább éltetőkre egyaránt!

Kisjankó Bori Hímzőpályázat

Különdíjak adományozása az Országos Kisjankó Bori Hímzőpályázaton szakmai program megvalósítását 2019-ben, 2020-ban pedig a Százrózsás Hímzőpályázat díjainak finanszírozását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Képgaléria - Albumok

A Százrózsás hímzőpályázatot 2002 óta három évenként hirdeti meg egyesületünk. A felhívásra évről-évre egyre több értékes, a mai kor igényeit szem előtt tartó kézimunka érkezik az ország minden tájáról. A matyó települések hímző kultúráját feldolgozó legkiválóbb alkotások tervezőit és kivitelezőit díjazásban részesítik a rendezők.
Hangulatos kanyargó utcácskák, meszelt falú nádfedeles házak, tájba illeszkedő közösségi intézmények alkotják a Mezőkövesd szívében található "Hadas" városrészt. Az itt folyó kézműves és hagyományőrző tevékenység jó példája a Hungarikumként ismert matyó örökség továbbéltetésének.
A Matyó Népművészeti Egyesület fenntartásában működő folklór csoportok közül a legismertebb a komoly hírnévnek örvendő, országos "Jó" minősítéssel rendelkező Matyó Néptáncegyüttes. Az együttes repertoárjában a helyi néptáncfeldolgozások mellett a Kárpát medence valamennyi tájegysége megtalálható. A képek között az együttes senior, ifjúsági és gyermek csoportjait is láthatjuk.
Mezőkövesd egyik leglátványosabb és leglátogatottabb rendezvénye az augusztus első hétvégéjén megrendezésre kerülő Folklórfesztivál. Évről-évre megújul a programok sora. A Hungarikumként ismert matyó népművészet elemeinek bemutatása mellett helyet kapnak a magyar és a nemzetiségi folklór képviselői, sokszor külföldi országok meghívottjai. A fesztivál helyszínein - a Hadas városrészben, a Táncpajtában, a Zsóry fürdőben, a Kavicsos-tó Szabadidő Központban - a néptánc, népzene, népi kézművesség, népi építészet elemei szerves egységet alkotva kínálnak minden látogató számára maradandó élményt Mezőkövesden.
Egyesületünk hímzőműhelyében sok szép matyó kézimunka készül alkalmi ruhára, lakás textilre, kiegészítőkre. Mind közül a legnépszerűbb az Ék Erzsébet ötlete nyomán a Matyó Népművészeti Egyesület művészeti vezetői által tervezett Százrózsás ékszerkollekció. A gyönyörű kézi hímzéssel készült darabok látványos kiegészítői a mai ruhadaraboknak.
2015-ben Észak-Magyarország és Felvidék kézműves alkotóinak munkái Mezőkövesden lesznek zsűrizve és kiállítva a nyári hónapokban.
Programok0000-00-00