MATYÓFÖLDI FOLKLÓRFESZTIVÁL

2018-ban augusztus 3-5. között kerül megrendezésre a mezőkövesdiek és az idelátogatók egyik legkedveltebb kulturális eseménye. A Matyóföldi Folklórfesztivál három napon át látványos néptáncműsorok, koncertek, táncházak, kézműves bemutatók és finom falatok kínálatával várja az érdeklődőket! Az idei fesztivál Mexikó, Németország, Szenegál, Törökország vendég együtteseit várja a magyar fellépők mellett.

TÁNCOSAINK LENGYELORSZÁGBAN

A Matyó Néptáncegyüttes lázasan készül a 2018 augusztus végén megrendezésre kerülő Zakopane Nemzetközi Folklórfesztiválra. Reméljük, az eredmény nem marad el, táncosaink a világ minden tájáról ide érkező néptáncegyüttes között szerepel majd Magyarországot képviselve.

HUNGARIKUM

A Matyó népművészet az UNESCO Reprezentatív Listája mellett 2013-tól a Hungarikumok Gyűjteményében is szerepel. Büszkék vagyunk őseinkre és a kultúrát tovább éltetőkre egyaránt!

Szolgáltatásaink

Néptánc műsorok

A Matyó Néptáncegyüttes szívesen tesz eleget a legkülönbözőbb rendezvényekre szóló meghívásoknak. Táncosaink gyakran szerepelnek nemzetközi fesztiválokon, városi ünnepségeken és falunapokon egyaránt. A rendező szervek elképzeléseinek megfelelően különböző műsorokat kínálunk.

Néhány ajánlat aktuális árakkal (alanyi Áfa mentesek):

Kamara műsor „A”: 10-20 perces előadás, 2-3 pár táncos közreműködésével, gépzene kísérettel  80.000 Ft + 2 szgk költsége

Kamara műsor „B”: 20-30 perces előadás, 4-5 pár táncos közreműködésével, gépzene kísérettel 120.000 Ft + 2-3 szgk költsége

Magyar tájak táncai”: 30-50 perces előadás, 8-10 pár táncos közreműködésével, zenekari kisérettel 300.000 Ft, gépzene kísérettel 150.000 Ft (+ autóbusz költsége, amennyiben nem Mezőkövesd a helyszín)

„Matyó lakodalmas”: 40-50 perces előadás, 8-10 pár táncos közreműködésével, zenekari  kisérettel 300.000 Ft, gépzene kísérettel 150.000 Ft (+ autóbusz költsége, amennyiben nem Mezőkövesd a helyszín)

Matyó lakodalmas a Táncpajtában

A lakodalmas népszokásokat és táncokat felelevenítő színpompás produkció a Matyó Néptáncegyüttes egyik legsikeresebb műsorszáma. Rendszeresen bemutatásra kerül a Táncpajtában elsősorban utazási irodák, munkahelyi kollektívák, konferenciák, szálláshelyek megrendelései alapján. A színpadi műsort a vendégekkel való közös tánc, tánctanítás illetve a helyi szokásoknak megfelelő vendéglátás egészíti ki.

 

Lakodalmas vacsora ajánlatok:

’’A’’ menü: 2.500 Ft/fő 

0,3 dl pálinka, 0,25 l bor, 1 ü. ásványvíz, Gulyásleves galuskával, kenyér, 2 szelet rétes

’’B’’ menü: 3.000 Ft/fő

0,3 dl pálinka, 0,25 l bor, 1 ü. ásványvíz, Újházy tyúkhúsleves, töltött káposzta (1 töltelék), kenyér, pogácsa

’’C’’ menü: 3.500 Ft/fő 

0.5 dl pálinka, 0,5 l bor, 1 ü. ásványvíz, Tyúkhúsleves, főtt tyúkhús körettel, töltött káposzta (2 töltelék), kenyér, 1 szelet rétes

’’D’’ menü: 4.500 Ft/fő

0.5 dl pálinka, 0,5 l bor, 1 ü. ásványvíz, Tyúkhúsleves, főtt tyúkhús körettel, töltött káposzta (1 töltelék), kenyér, sertés sült körettel, 1 szelet rétes

Az árak alanyi ÁFA-mentesek és nem tartalmaznak jutalékot!

Viseletkölcsönzés

Népviseleteink kölcsönzési lehetőségét ünnepi alkalmakra, menyasszonyoknak menyecske ruhaként, táncegyütteseknek fellépésekre vagy farsangi jelmezként ajánljuk.

A kölcsönzés díja:

Gyermek matyó viselet 1 napra 2.000 Ft

Felnőtt matyó viselet 1 napra 10.000 Ft

Egyéb esetekben a díj darabszám és időtartam függvényében kerül megállapításra.

A kiválasztott kosztümöket méretre, egyéni igények alapján el is készítjük!

Varróműhely

Az egyesület varróműhelyében megrendelésre készítünk matyó és más komplett népviseleteket, népviseleti darabokat, jelmezeket.

Emellett más textilipari tevékenységet is végzünk: kézi hímzés, lakástextilek, formaruhák készítése stb.

Megbízható, precíz munkával állunk lakossági és vállalkozó partnereink rendelkezésére.

Népművészeti kiállítások

Az egyesület tagok alkotásai rendszeresen szerepelnek kiállításon itthon és külföldön egyaránt. Az élő matyó népművészet bemutatkozott már többek között Németországban, Olaszországban, a szlovákiai Kassán, Királyhelmecen, Rozsnyón. Kiállítási anyagunk gerincét a sokféle stílust felvonultató matyó hímzések alkotják. A népművészeti babák, festett bútorok, kerámiák, szőttesek, egyéb hagyományos anyagból és technikával készült használati és dísztárgyak is képviseltetik magukat. Nyaranta a Táncpajtában különböző tematikájú kiállításokon ismerkedhetnek meg az idelátogatók Matyóföld kézműves kultúrájával.

Kézműves bemutatók, táborok

Egyesületi tagjaink szívesen mutatják be mesterségük fortélyait egyéni látogatóknak, napközis csoportoknak, osztálykirándulás résztvevőinek. Hímzés, szövés, mézeskalács díszítés, népi gyermekjátékok készítése, tojásfestés, gyertyaöntés, hogy csak néhányat említsünk a sokféle lehetséges foglalkozás közül. Az egyedi igények szerint kialakított bemutatók vagy foglalkozások során nem csak a gyerekek, a felnőttek is szívesen megismerik és elsajátítják a hagyományos kézműves technikák alapjait. A szakszerű irányítással lebonyolított foglalkozásoknak a Táncpajta és a Hadas alkotóházai adnak helyet. Csoportoknak pl. egy alkalommal, egy mesterség bemutatása 45 percben 600 Ft-ba kerül személyenként. Nyaranta a Táncpajtában 5 napon át tartó kézműves táborokban vehetnek részt a gyerekek.

Terembérlet

A Táncpajta elsősorban nagyobb családi eseményeknek szolgálhat hangulatos helyszínéül tavasztól őszig. A kb. 200 fő befogadására alkalmas csodás atmoszférájú épületben egyszerű, népies berendezés található. A különböző rendezvényekhez a nagyterem mellett kiszolgáló helyiségek és szociális blokk áll rendelkezésre.

A Népi Művészetek Háza földszintjén a kb. 100 nm-es rugalmas padlózatú, tükrös terem kiváló lehetőségeket biztosít különböző mozgásformák kedvelői részére. Kisebb összejöveteleknek, képzéseknek, konferenciáknak is  stílusos helyszíne lehet.

A bérleti díjak megállapítása a rendezvény időtartamától függően kerül megállapításra.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye partner civil szervezeteinek kézműves ajánlatai és népművészeti programjai:

 

Matyó N.E. tagjai és szolgáltatásai

Matyó N.E. rendezvényei

Hegyaljai Mesterek N.E. tagjai és szolgáltatásai

Hegyaljai Mesterek N.E. rendezvényei

 

Bővebb információ:

Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Miskolc fmne@kezmuvesekhaza.hu

Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete Tállya derine.agi@gmail.com

Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete Kisgyőr faluhaz.kisgyor@gmail.com

Matyó Népművészeti Egyesület Mezőkövesd info@matyofolk.hu