MATYÓFÖLDI FOLKLÓRFESZTIVÁL

2018-ban augusztus 3-5. között kerül megrendezésre a mezőkövesdiek és az idelátogatók egyik legkedveltebb kulturális eseménye. A Matyóföldi Folklórfesztivál három napon át látványos néptáncműsorok, koncertek, táncházak, kézműves bemutatók és finom falatok kínálatával várja az érdeklődőket! Az idei fesztivál Mexikó, Németország, Szenegál, Törökország vendég együtteseit várja a magyar fellépők mellett.

TÁNCOSAINK LENGYELORSZÁGBAN

A Matyó Néptáncegyüttes lázasan készül a 2018 augusztus végén megrendezésre kerülő Zakopane Nemzetközi Folklórfesztiválra. Reméljük, az eredmény nem marad el, táncosaink a világ minden tájáról ide érkező néptáncegyüttes között szerepel majd Magyarországot képviselve.

HUNGARIKUM

A Matyó népművészet az UNESCO Reprezentatív Listája mellett 2013-tól a Hungarikumok Gyűjteményében is szerepel. Büszkék vagyunk őseinkre és a kultúrát tovább éltetőkre egyaránt!

Kezdőlap

Szeretettel köszöntjük

a Matyó Népművészeti Egyesület honlapján!

Reméljük, sok hasznos információt talál itt a hungarikumként ismert matyó népművészet világából és ennek ápolását, fejlesztését vállaló egyesületünk tevékenységéről!


"Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának."

(Kodály Zoltán)

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Galéria - Programok / Plakat_Matyofoldi_Folklorfesztival_2018.jpg

Galéria - Matyóföldi Folklórfesztivál / BB_vegleges.jpg

Az idei Matyóföldi Folklórfesztivál egyik különleges eseménye lesz a Budapest Bár koncert a mezőkövesdi Kavicsos-tó Szabadidő parkban. A belépés díjtalan!

 

Galéria - Matyó Rózsa Ünnepe / matyorozsa_meghivo_web2.jpg

 

Galéria - Matyóföldi Folklórfesztivál / Fesztival_elozetes.jpg

Részletek a "Matyóföldi Folklórfesztivál" menüben

***************

 

Galéria - Országos Népművészeti Kiállítás / Meghivo_Szazrozsas_kiallitasra.jpg

 

 

SZERETNE TÖBBET TUDNI A MATYÓ HÍMZÉSRŐL???

Az egyesületünk által létrehozott weboldal hiteles és teljes körű ismereteket nyújt minden érdeklődő számára. Tekintse meg a több száz képpel, rajzzal, videóval illusztrált oktató anyagunkat és regisztráljon itt: www.matyohimzes.info 

Galéria - Százrózsás Hímzőkiállítás / dvd.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 


_____________________________________________________________

 

Hatalmas kihívásnak tettek eleget a negyedszázados évfordulóját ünneplő egyesületünk táncosai az elmúlt hetekben. 50 fős küldöttségünk Magyarországot képviselte 2016. március 9-16. között India fővárosában, Új Delhiben a World Cultural Fesztiválon. Ifjú Zsuráfszki Zoltán által készített koreográfia hatalmas sikert aratott a gigantikus méretű arénában mintegy másfél milliónyi közönség előtt.

Köszönjük a részvételt lehetővé tevő Köztársasági Elnöki Hivatal, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hungarikum Bizottság, Mezőkövesd Önkormányzata, térségünk országgyűlési képviselője támogatását!

 

Az élő matyó népművészet  a nemzet szellemi örökségének része!

Egyesületünk kezdeményezése, mely szerint a matyó örökségnek helye van a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékében, komoly szakmai visszhangot kapott. Beadványunkat a nemzeti bizottság tagjai támogatták, ezért 2010. szeptember 17-én a nemzeti erőforrás miniszterétől a Nemzeti Múzeumban vehettük át a jegyzékbe kerülés dokumentumait. Hatalmas elismerés ez minden elődünknek és a matyó folklór továbbélését elősegítőknek! 

A 2012. december 5-i UNESCO döntés óta

a MATYÓ NÉPMŰVÉSZET a szellemi világörökség listáján is szerepel!

www.szellemiorokseg.hu

The Matyó-s are an ethnographic group formed in the 18-19th centuries who lived in the historic market town of Mezőkövesd at the juncture of the Great Plains and Mountain regions of north-western Hungary. During the formation of the Hungarian national culture at the turn of the 19-20th century, the colourful floral patterns of Matyó folk art became one of the emblematic symbols of Hungary. Traditional Matyó folk culture includes characteristic embroidery and clothing, religious faith, handcrafts, decorative furniture painting and folk dance - all still living elements of community life.

UNESCO inscribes the heritage of the Matyó, on the Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity in Paris, 5 December 2012.

 
 
A matyóság az 1800-as évek végétől a tradicionális magyar népi műveltség egyik reprezentáns csoportja. Kezdetben a Mezőkövesden és a környék településein élőket nevezték matyónak, egyes néprajzkutatók szerint viszont a református környezetben megmaradt katolikus sziget lakóit jelenti a kifejezés.
Mezőkövesd hagyományos kultúrájának közismertté válásában kiemelt szerepet kapott a hímzés és az annak felhasználásával megformálódott népviselet. E hímzés virágkorát az 1896-os budapesti millenniumi kiállításon aratott óriási sikerétől számítják. A régi stílusú darabok piros-kék színezésűek. A minták sűrűek, tömöttek, teljesen kitöltik a felületet. Legjellegzetesebb elemük az úgynevezett "matyó rózsa". A leghíresebb mintatervező Kisjankó Bori, a "százrózsás" jelzőt kapta, mivel ő alkotta a legtöbb rózsavariációt. A matyó népviselet töretlen népszerűségét annak köszönheti, hogy rendkívül elegáns. A nők testhez simuló felsőrészt viselnek, a vállnál megemelt ujjal, derékban elálló fodorral. Szoknyájuk hosszú, fodros. A hosszú kötényt is gazdag hímzés díszíti. Egyedi a  menyecskék által viselt kendő, amelyen hatalmas pom-pomszerű díszek emelik egyenesre a fejtartást. A férfiak viseletének dísze a bő ujjú, széles hímzésű, olykor horgolt csipkével gazdagított lobogós ing.


„Ez a matyó, ez valami csoda!”

Ez az önfeledt felkiáltás az idén augusztusban Szegeden megrendezett II. Hungarikum Fesztivál matyó kiállítását jellemezte. Ezt megelőzően pár hónappal a felvidéki Szepsiben, majd a Bajnán megrendezett Magyar Viselet Napján, később a sziciliai Lascari városban, utána a Budai Várban megtartott Mesterségek Ünnepén és végül a budapesti Polgárok Házában vélekedett hasonlóképpen az ottani közönség Mezőkövesd népművészetéről.

Bízunk benne, hogy eddigi bemutatkozásainkat hasonlóan sikeresek követik majd. A matyó népművészet hódító útjának folytatása következik ...